6 RECHT


Theo Klein in zijn boek “Libérez la thora” herinnert ons eraan hoe belangrijk gerechtigheid is in de bijbelse texten. Het recht uitgesproken door koning Salomon is door iedereen bekend van zijn fameus “Salomonsoordeel” in de twist van twee moeders die hetzelfde kind opeisten.
Tijdens de middeleeuwen hadden Joodse rechters in Spanje die bijbels recht uitspraken wettelijke macht. Tot vandaag blijft recht een zeer gewaardeerd beroep in Joodse middens.
Jacques Attali, de persoonlijke adviseur van president Mitterand schreef in zijn boek “Les Juifs, le monde et l’argent” hoe belangrijk de introductie van geld was in de vooruitgang van het mensdom. Dankzij geld kon werkelijk of vermeend onrecht gecompenserd worden zonder nodeloos geweld. Voor de introductie van geld werden straffen steeds uitgesproken onder de vorm van physisch geweld of dood.
Dankzij de introductie van geld kon de aangebrachte schade hersteld worden door een som die overeen kwam met deze schade volgens de bijbelse uitspraak de waarde van een oog voor de waarde van een oog in de context van het hoofdstuk over sociaal recht van arbeiders die een werkongeval hebben. Dit heeft dus absoluut niets te maken met de populaire antisemitische fabel dat de bijbel “bloed voor bloed” vraagt hetgeen flagrant in tegenspraak is met het hoofdgebod dat doden verbiedt.

De doodstraf is altijd verkeerd omdat dood onomkeerbaar is en schuld nooit 100%.
Dus al is de doodstraf in de bijbel beschreven werd deze nooit uitgevoerd gezien niemand het recht had te doden.
Met al het geld in de wereld kan niemand een oog of een leven herstellen en dat is de reden waarom lijfstraffen zo oneerlijk zijn. Zij kunnen niet ongedaan worden nadat onschuld bleek of na vergeving door de slachtoffers.

Advertenties
Published in: on oktober 31, 2007 at 10:09 pm  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://drjoods.wordpress.com/2007/10/31/6-recht/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: