8 HET GOEDE EN HET KWADE


Hillel (een wijze Joodse geleerde van de IVe eeuw) vatte de bijbel samen voor een gehaaste Romeinse keizer die hem vroeg de bijbel samen te vatten in de tijd dat hij op één voet kon staan. Zijn samenvatting was: “Doe niet aan anderen wat je zelf niet zou aanvaarden”. Dit zou een goede basis kunnen vormen voor de begrippen “goed” en “kwaad”
Niet stelen, niet doden, de vrouw van Uw buur niet begeren is gemakkelijk te begrijpen.
Maar vanaf het ogenblik dat men stoot op spijswetten, sabbathswetten enz. wordt het moeilijker te begrijpen.
De noties van goed en kwaad zijn zeer controversieel. Volgens de bijbel vormt de mogelijkheid het goede van het kwade te onderscheiden het verschil tussen dier en mens.
In Genesis staat dat deze mogelijkheid de mens op hetzelfde niveau plaatst als de goden (sic! In het meervoud, hetgeen verwijst naar de oudere angstaanjagende goden)
God beslist wat goed en kwaad is. Het eerste “goede” beschreven in de bijbel is de schepping van de aarde en al wat erop leeft. (…en de eeuwige zag dat het goed was…). Aldus mag men veronderstellen dat creativiteit goed is…
Het eerste “kwade” beschreven in de bijbel is naaktheid. En dan nog enkel na een maturatiestap geïnduceerd door het slikken van een speciale wijsheidsvrucht aangeboden door de vrouw.
Maar wat is naaktheid? Naaktheid is een onaangenaam gevoel dat deel uitmaakt van secundaire sexuele eigenschappen die opkomen tijdens de pubertijd. Dit onaangenaam gevoel (inhibitie genoemd door de neurologen) is voornamelijk het gevolg van de activiteit van de grote cerebrale hemispheren. Deze inhibitie kan bijvoorbeeld geneutraliseerd worden door de absorptie van alcohol. Dit schaamtegevoel start gewoonlijk tijdens de puberteit maar kan ook andere dan sexuele plekken treffen. Tijdens de puberteit kunnen kleine onvolmaaktheden als torenhoog ervaren worden en compulsief verborgen worden aan de blik van de andere. Indien deze schaamte te groot wordt kan zij aanleiding geven tot neurotische attitudes die welbepaalde “tics” kunnen veroorzaken. Natuurlijk zal de omgeving mee bepalend zijn in het aanvaarden van het eigen beeld. Vandaag weten wij dank zij het onderzoek van Freud en andere psychanalysten dat de fixatie van bepaalde inhibities kan leiden tot verscheiden ziektebeelden en zelfs in extreme gevallen tot verlammingen. De sexuele bevrijding was in staat het aantal gevallen van nevroses veroorzaakt door de fixatie van inhibities te doen dalen.
Het is een feit dat naaktheid een aangenaam gevoel veroorzaakt bij de gluurder. Een zegen voor de voortplanting maar een onbehagen voor de puber in volle ontwikkeling.

Natuurlijk kan begering conflicten uitlokken. Maar om terug te komen tot genesis waar dit eerste kwaad beschreven wordt door de bijbel, waarom zou naaktheid een probleem zijn gezien Adam en Eva alleen waren?
Tenzij zij niet alleen waren…

De bijbel zegt “YHVH Elohim wandelde in het hof van Eden. De slang stelde voor van de wijsheidsboom te proeven. En Eva gaf fruit van de wijsheidsboom aan Adam.”
NB: Hieruit kunnen we veronderstellen dat de mensheid (homo sapiens) ontstond in het hof van Eden mooi beschreven door de bijbel ergens tussen de Tigris en de Euphraat (Mesopotamië). Dit staat niet in tegenstelling met de huidige noties van anthropologie die het ontstaan van de homo sapiens lokaliseert ergens tussen Ethiopië en het Midden-Oosten 100.000 jaar geleden. Het nageslacht van deze homo sapiens is evenredig verdeeld over alle continenten zoals de verdeling van de bloedgroepen aantoont.

Advertenties
Published in: on oktober 31, 2007 at 10:06 pm  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://drjoods.wordpress.com/2007/10/31/8-het-goede-en-het-kwade/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: